HUDPROBLEMER

Hyperpigmenteret hud og Akne


Nogle af de mest almindelige hudproblemer er akne og hyperpigmenteret hud.


Hyperpigmenteret hud


Hyperpigmenteret hud kan klassificeres som hud med ujævn hudfarve. Udviklingen påvirkes af interne og eksterne faktorer, udsættelse for UV stråler er en af de mest skadelige. Dette resulterer i en overproduktion af melanin, altså hudens egen forsvarsmekanisme.


Andre ting som også kan gå ind og påvirke en hyperpigmenteret hud er hormoner, f. eks. .graviditet, p piller og stress. Sødestoffet aspatan som er i mange light produkter kan også gå ind og påvirke.


Der er forskellige typer hyperpigmenteret hud.

  • Essentiel hudfarve er genestisk arvet grundmelanin og uden nogen direkte indflydelse fra miljøet. Denne type pigmentering kan IKKE behandles.
  • Frivillig eller miljøpåvirket farve er inducerbar. Den er påvirkelig og vendbar. Hyperpigmenteringen vil aftage til den grundlæggende hudfarve. Denne type pigmentering kan behandles.


Acne Vulgaris


Akne, bumser, filipenser og uren hud er de mest almindelige betegnelser for denne meget hyppige sygdom.


Akne regnes for værende en ”teenage-sygdom”. Op imod 90 % af alle unge vil på et tidspunkt få akne i større eller mindre grad, drenge er dog hyppigere og sværere afficerede (angrebet) end piger.

Akne har største sværhedsgrad i 17-19 års alderen, hvor den kan være behandlingskrævende. Hos langt de fleste unge er tilstanden mild, og aknen aftager gradvist for så helt at forsvinde i 25 års alderen. Forskerne har ikke fundet noget svar på, hvorfor akne næsten altid forsvinder med alderen. Det sker i hvert fald ikke, fordi hormonproduktionen falder ved 20-25 års alderen. Af en eller anden grund reagerer talgkirtlerne tilsyneladende mindre kraftigt på hormonerne, jo ældre man bliver.

Akne kan dog også forsætte i voksenalderen. Helt op i 40 års alderen vil der være både mænd og kvinder, der fortsat er plaget af akne. Enkelte hele livet. Det er bevisligt, at det er personer med naturlig højere talgproduktion samt større follikler, der fortsætter med at få akne. Svær akne er altid associeret med høj talgproduktion.

Både genetiske og hormonelle faktorer har betydning for den forbigående akne. Blandt hormonerne spiller androgenerne (de mandlige kønshormoner) den største rolle. De stimulerer talgkirtlerne til øget vækst og talgproduktion. Genetiske faktorer er bestemmende for størrelsen samt aktiviteten af talgkirtler, hvilket formentlig er grunden til, at der er en høj familiær disposition for udvikling af akne - man kan altså være arveligt disponeret for akne.

Akne har ingen indflydelse på den almene fysiske helbredstilstand, men de fleste med akne, både unge og voksne, er mere eller mindre psykisk påvirket af tilstanden
Forskere har bevist, at psykisk stress kan forværre akne. Der er tendens til, at hudens udseende forværres i forbindelse med arrangementer/aktiviteter, der giver anledning til nervøsitet f.eks. en stor eksamen, en vigtig jobsamtale eller et stævnemøde. Grunden er ikke, at der kommer flere komedoner (hudorme) efterfulgt af pustler(betændte bumser). Det tager flere uger at udvikle sådanne. Antageligt er det immun-systemet, der reagerer på stress og øger aktiviteten omkring de allerede eksisterende komedoner og pustler.

Behandlingen af akne afhænger af sværhedsgraden og bør indsættes så tidligt som muligt og så intensivt, at man hurtigt opnår bedring og så vidt muligt at undgår cicatricedannelse(ardannelse). Akne bør ikke blot opfattes som en gene, man må leve med i en kortere eller længere periode af sit liv, en gene man ikke kan gøre noget ved. Det er vigtigt at vide noget om forbyggelse, rigtig pleje af huden i hverdagen og behandlingsformer. En standart findes ikke, men må tilpasses til den enkelte.